W weekend odwiedziła mnie moje sześcioletnia chrześnica ze swoją mamą:) Oczywiście nie mogło zabraknąć słodkości do kawki i pogaduszek, ale też czegoś co mogłyby bez problemu zjeść dziewczynki. Miałam ochotę na coś słodko-kwaśnego i od razu pomyślałam o cieście cytrynowym. Dlatego zaczęłam przeglądać internet w poszukiwaniu fajnego i oczywiście szybkiego przepisu.
Na blogu Kamili, która przedstawia zbiór przepisów dedykowanych osobom uczulonym na pszenicę, znalazłam przepis na pyszne ciasto:)
Jest wilgotne, bardzo smaczne, nie zawiera glutenu więc maluchy bez problemu też mogą je zjeść i najważniejsze przygotowanie zajmuje 5min!:)
Poniżej podaję przepis:
200g mąki kukurydzianej
150g oleju rzepakowego
4 jajka
200g cukru trzcinowego nierafinowanego
50ml soku wyciśniętego z cytryny
1/2 łyżeczki sody
cukier puder
Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym na puszysta masę. Dodać sok z cytryny i
ucierać dalej. Następnie wsypać mąkę wymieszana z soda oraz wlać olej.
Wszystko wymieszać, wylać do natłuszczonej formy.
Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 30 minut.
Ciasto wystudzić.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Przepis można zmodyfikować, użyć mąki pszennej, dodać biały cukier zamiast trzcinowego, ja niestety nie miałam w domu sody oczyszczonej, więc zamieniłam ją na proszek do pieczenia. W każdym wypadku na pewno wyjdzie pyszne:)
Miłej i słodkiej niedzieli :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz